Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (2024)

Akkoordenschema's zijn de bouwstenen van muziek. Hoewel we vaak vertrouwen op de toegankelijkheid en wijdverspreide aantrekkingskracht van majeur akkoordenschema's, zijn mineur akkoordenschema's net zo belangrijk voor elke muzikant. Maar hoe werken mineurakkoordschema's? En hoe kun je je eigen mineurakkoordschema's in je muziek verwerken?

Hieronder duiken we in alles wat je moet weten over mineurakkoorden en vertellen we hoe je kunt beginnen met het inbouwen van je eigen mineurakkoorden en toonladders in je muziek.

Mineur en majeur akkoordenschema's: Wat is het verschil?

In de muziek zijn er twee belangrijke tonaliteiten om te overwegen als het gaat om het beschrijven van akkoorden. Tonaliteit verwijst naar een methode om de algemene klank van een muziekstuk te beschrijven. Dus als het gaat om akkoorden, denken we meestal aan mineur of majeur als de belangrijkste beschrijvingen voor het identificeren van tonaliteit in een akkoordprogressie.

Majeurakkoorden geven meestal een "vrolijker" geluid weer dat vaak te horen is in rock- en popmuziek. Mineurakkoorden zijn echter iets complexer en hebben meer diepte, wat meestal leidt tot een droeviger of donkerder geluid.

Dit komt omdat mineurakkoorden van nature meer gevoelens van dissonantie of spanning creëren in de manier waarop ze zijn opgebouwd. Majeur- en mineurakkoorden kunnen dezelfde toonladdernoten hebben, maar de context bepaalt of het akkoord majeur of mineur is. In dit geval kan een akkoord relatief mineur van een majeur akkoord genoemd worden.

Bijvoorbeeld, de C majeur toonladder ( C D E F G A B ) deelt dezelfde noten als de A mineur toonladder ( A B C D E F G ), alleen in een andere volgorde en context. Dit maakt A mineur het relatieve mineurakkoord van C majeur. Je zou ook kunnen zeggen dat C majeur de relatieve majeur is van A mineur.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (1)

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (2)

Zoals je kunt zien, komen in deze toonladders, ondanks dat ze in majeur of mineur zijn, dezelfde noten naar voren. De context van noten, of de volgorde waarin ze worden gespeeld, kan de tonaliteit volledig bepalen.

Raak je de weg kwijt in de muziektheorie? Maak je dan geen zorgen! Het belangrijkste is dat je begrijpt dat majeur en mineur akkoordprogressies dezelfde toonsoorten kunnen hebben, en dus dezelfde reeks noten. Daarom worden mineurakkoordverbindingen niet alleen gedefinieerd door hun noten, ze worden ook gecategoriseerd door de context waarin ze worden gespeeld.

Wat zijn mineurakkoordverbindingen?

Begrijpen hoe je een akkoordprogressie schrijft is de sleutel tot het bouwen van een mineur akkoordprogressie. Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat een akkoord precies is - een verzameling van drie of meer noten gemodelleerd naar een bepaalde toonladder of verzameling noten.

Een akkoordenschema is een groep van meerdere akkoorden die in een specifieke volgorde worden gespeeld om een bepaald gevoel of een bepaalde stemming op te roepen. Net als bij noten is de context van akkoorden belangrijk. Akkoordenschema's creëren verschillende muzikale modi door de relatie tussen noten in een toonaard te benadrukken.

Eenvoudig gezegd is een mineur akkoordprogressie een akkoordprogressie die is opgebouwd uit een mineurtoonladder, in tegenstelling tot majeurtoonladders, die voortkomen uit een majeurtoonladder. Akkoordenschema's worden gedefinieerd door hun prominente akkoorden, of de i iv v (een, vier en vijf akkoorden in een toonaard). In een mineur akkoordenschema zijn deze akkoorden mineur.

Een akkoordgraad verwijst simpelweg naar de volgorde van akkoorden in een progressie. Bijvoorbeeld, in A mineur is het eerste akkoord A mineur, gevolgd door het tweede akkoord B diminished. In E mineur is het eerste akkoord E mineur, gevolgd door F# diminished. Lijkt dit verwarrend? Maak je geen zorgen! Dit patroon is een stuk eenvoudiger dan het lijkt, maar onthoud dat akkoordenschema's in elke toonaard in een voorspelbare volgorde verlopen en worden gedefinieerd door de prominente akkoorden van de mineurtoonaard.

De kleine toonladders begrijpen

Om mineur akkoordprogressies te bouwen, moet je bekend zijn met mineur toonladders, omdat deze notenfamilies de bouwstenen van akkoorden zijn. In wezen zijn toonladders verzamelingen noten die bepaalde relaties hebben op basis van de toonaard waar ze naar verwijzen.

Een natuurlijke mineurtoonladder wordt anders gemaakt dan een melodische mineurtoonladder. Een harmonische mineurtoonladder wordt anders gemaakt dan een melodische mineurtoonladder. Elk toonladdertype heeft zijn eigen identiteit die universeel wordt begrepen door muzikanten.

Dezelfde toonladder kan echter worden vertaald naar verschillende toonsoorten. De C mineur toonladder en de G mineur toonladder hebben bijvoorbeeld verschillende noten, maar ze hebben allebei dezelfde relatie tussen de noten omdat ze zijn gemaakt met dezelfde soort toonladder. Op deze manier is een toonladder verwant aan een notenformule of recept.

Toonladders worden opgebouwd in hele en halve stappen. Een halve stap betekent een scherpe of vlakke noot omhoog of omlaag. De afstand tussen twee halve stappen is één toets. Op de piano liggen een aangrenzende zwarte toets en witte toets dus elk een halve stap uit elkaar. De noten C en C# zijn bijvoorbeeld een halve stap van elkaar verwijderd. Op dezelfde manier zijn de noten D en D♭ een halve stap van elkaar verwijderd.

Een hele stap bestaat uit twee halve stappen, of de afstand van twee naast elkaar liggende toetsen op de piano. De noten C tot D bestaan uit een hele stap, of F tot G uit een hele stap.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (3)

Het begrijpen van deze twee termen is de sleutel tot het bouwen van majeur, mineur, pentatonisch, hele tonen, harmonisch of welke andere toonladder dan ook. Toonladders zijn formules die zijn opgebouwd in de taal en het raamwerk van hele en halve stappen.

Om de kunst van het toonladders maken te illustreren, gebruiken we de noten in de toonsoort A mineur, die geen kruizen of mollen bevat, ook wel accidentalen genoemd, wat ons werk gemakkelijk maakt. Ter referentie, de natuurlijke toonsoort van A mineur wordt gespeld als A B C D E F G A B.

Hier zijn de meest voorkomende mineurtoonladders die je tegenkomt bij het bouwen van mineurakkoordprogressies:

Natuurlijk mineur toonladder

De natuurlijke mineur toonladder heeft halve stappen tussen de trappen 2 en 3, en 5 en 6. Als we bijvoorbeeld naar de toonsoort A kijken, is er een halve stap in plaats van een hele. Als we bijvoorbeeld kijken naar de toonsoort van A mineur, is er een halve stap in plaats van een hele stap tussen de noten B C en E F. Als we naar de piano kijken, liggen B en C en E en F direct naast elkaar, wat dit principe weerspiegelt.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (4)

Je ziet de hele stappen weergegeven als "W" met "H" als halve stappen.

Harmonische mineur toonladder

Om een harmonische mineurtoonladder te maken, wordt de 7e toon een extra halve stap verhoogd. In de toonsoort A mineur converteert dit de G toon naar G#.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (5)

Melodische mineur toonladder

De laatste versie van een mineurtoonladder is een melodische mineurtoonladder die een stijgende en dalende versie heeft. De stijgende versie heeft een verscherpte 6e en 7e.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (6)

De dalende versie is in wezen alle natuurlijke noten in de context van de dalende volgorde:

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (7)

Raak je de weg kwijt? Om onze bevindingen tot nu toe samen te vatten: een noot vormt een toonladder of een verzameling noten. Deze toonladders kunnen worden gebruikt om akkoorden te maken, die opnieuw kunnen worden gerangschikt om akkoordprogressies te maken.

In de meeste gevallen bouw je mineurakkoorden met de natuurlijke mineurtoonladder, maar het is de moeite waard om deze variaties te begrijpen tijdens je carrière als muzikant.

De mineur toonladder en akkoordgraden begrijpen

Hoe analyseren en noteren muzikanten verschillende toonladders en akkoordprogressies binnen een nummer? Hoewel je deze informatie niet per se hoeft te begrijpen om mineurakkoordprogressies te maken, is het de moeite waard om te weten dat dit wordt gedaan door middel van een proces dat Romeinse cijferanalyse wordt genoemd. Het kan wat oefening vergen om de Romeinse cijferanalyse te begrijpen, maar het zal je helpen om de universele taal van de muziek snel te begrijpen.

Je kunt akkoorden in een nummer herkennen aan hun Romeinse cijfers. Deze notatie kan je helpen om te bepalen welke toonladdergraden mineur, majeur, diminished of augmented zijn binnen een mineurakkoordprogressie.

Bij een natuurlijke mineurtoonladder ziet de Romeinse cijferanalyse er als volgt uit:

i - grondtoon (mineur)

iiᵒ - Supertonisch (Gedimd)

III - Mediant (Groot)

iv - Subdominant (mineur)

v - Dominant (mineur)

VI - Onderbemiddelaar (Groot)

VII - Toonaanvoer (Groot)

Het kan verwarrend zijn om deze termen te ontsluiten. Want hoe kan een majeur akkoord bestaan binnen een mineur akkoordprogressie die is opgebouwd uit een mineurtoonladder? Het antwoord ligt in de context. Majeur en mineur akkoorden hebben allebei dezelfde noten. Het gaat om de volgorde. Daarom heeft elke majeur toonaard een relatieve mineur en elke mineur toonaard een relatieve majeur.

Om een mineur akkoordprogressie te identificeren, moet je kijken naar de belangrijkste trappen van de toonladder, namelijk de tonica, dominant en subdominant of i, v, iv. Als het een mineur akkoordprogressie is, zullen deze essentiële primaire akkoorden mineur zijn. Hetzelfde geldt voor majeur akkoordenschema's. Primaire akkoorden helpen ons om snel de context van het akkoordenschema te bepalen.

Romeinse cijferanalyse kan je helpen bij het snel lezen en begrijpen van akkoordenschema's en populaire akkoordenschema's die vaak op deze manier zijn uitgeschreven. Als je ooit de weg kwijt bent, onthoud dan dat kleine letters een mineur akkoord aangeven, hoofdletters een majeur akkoord, en dit symbool (ᵒ) in combinatie met een klein cijfer geeft een diminished akkoord aan.

Hoewel deze relaties in eerste instantie verwarrend kunnen lijken, is het goede nieuws dat deze formule universeel is voor elke noot. Je kunt deze toonladderformule en relatie gebruiken om een reeks mineurakkoorden te maken met elke tonica beginnoot.

Voorbeelden van mineurakkoordverbindingen in liedjes

De beste manier om mineurakkoordverbindingen te begrijpen is door ze zelf te horen. Kleine akkoordprogressies worden steeds gebruikelijker, zelfs in genres als pop, dankzij het feit dat trap- en rapmuziek meer op de voorgrond treden.

Hier zijn een paar liedjes waarvan je misschien niet wist dat ze in mineur spelen:

"Just Dance' van Lady Gaga

Lady Gaga's doorbraakliedje staat in de kleine toonsoort C#m:

"Hotel California" van The Eagles

Dit klassieke Eagles-nummer staat in de toonsoort B mineur:

"Baby nog één keer' van Britney Spears

Britney Spears heeft meerdere pophits met mineur akkoordenschema's, waaronder "Baby One More Time" en "Toxic":

"Sterker" door Kanye West

Rapper en producer Kanye West heeft veel hits in mineur geproduceerd, waaronder de doorbraaksingle "Stronger":

Muziek schrijven in mineur in 6 stappen

Hier lees je hoe je in 6 eenvoudige stappen muziek schrijft met een mineur akkoordenschema. Hetzelfde proces kan worden gebruikt om een nummer te schrijven met elk type progressie, dus voel je vrij om akkoorden naar eigen inzicht te verwisselen.

1. Kies uw sleutel

Om te beginnen moet je de toonaard vinden. Je kunt akkoordenschema's in mineur maken vanuit elke toonaard, maar het is misschien het makkelijkst om te beginnen met A mineur omdat deze toonaard geen kruizen of mollen heeft. Je kunt ook naar liedjes in verschillende toonsoorten luisteren en je beginpunt kiezen op basis van je stembereik. Zoek een toonaard waarin je je prettig voelt om jezelf in uit te drukken.

2. Een mineur toonladder bouwen

Als je je toonsoort hebt gekozen, begin je met het bouwen van een mineurtoonladder. Je kunt de natuurlijke mineur, harmonische mineur of melodische mineur toonladder gebruiken, zoals hierboven besproken. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan het zinvol zijn om te beginnen met de natuurlijke mineur toonladder terwijl je je oriënteert.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (8)

3. Mineurakkoorden bouwen

Als je je mineurtoonladder eenmaal hebt opgebouwd, kun je nu je mineurakkoorden van de toonladder uitschrijven. Om basisakkoorden te bouwen, heb je alleen drie of meer noten nodig die in kleine tertsen op elkaar gestapeld zijn.

Als we bijvoorbeeld de A mineur natuurlijke toonladder nemen, kunnen we A mineur bouwen met de noten A, C en E. Tussen elke noot zit een kleine terts of drie halve stappen. Majeurakkoorden hebben vier halve stappen tussen de noten. Om G majeur te maken, beginnen we met G, gaan we vier halve stappen omhoog om B te krijgen en nog eens vier om D te krijgen, waardoor de akkoord drieklank G B D ontstaat.

Met deze formule kun je mineurakkoorden maken voor elke toonladdergraad. In A mineur zouden akkoorden volgens hun toonladdergraad er als volgt uitzien:

Am - grondtoon (mineur)

B Dim - Supertonisch (Gedimd)

C - Mediant (Groot)

Dm - Subdominant (mineur)

Em - Dominant (mineur)

F - Onderbemiddelaar (Groot)

G - Toonaangevend (Majeur)

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (9)

4. Een mineurakkoordschema maken

Nu je de akkoorden voor een bepaalde toonaard hebt uitgeschreven, is het tijd om een progressie te maken! Je kunt je eigen combinatie van akkoorden bedenken of experimenteren met enkele van de populaire akkoordenschema's hieronder.

Hoewel het een goede oefening is om je akkoorden uit te schrijven zodat je de relatie tussen de noten in de context van de theorie kunt begrijpen, kun je ook een handig akkoordenblad of -schema zoals hieronder gebruiken om het bouwen van akkoorden in de toonsoort van je keuze te versnellen.

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (10)

5. Test je progressies met je melodie en andere instrumenten

Akkoordenschema's zijn cruciaal bij het maken van muziek, maar ze zijn slechts één onderdeel van het maken van moderne liedjes. Als je eenmaal een akkoordenschema hebt dat je wilt uitproberen, begin dat dan te combineren met je stem of een ander instrument zoals een gitaar- of pianomelodie.

Je moet ervoor zorgen dat je melodie binnen je akkoordenschema past. Om dit te doen, gebruik je gewoon noten binnen je toonsoort en toonladder in het nummer! Voor je het weet, kun je een heel nummer schrijven met drie of vier akkoorden en een sterke melodie.

6. Experimenteer met flourishes

Als je eenmaal een akkoordprogressie en melodie hebt opgebouwd waar je tevreden over bent, kun je beginnen met uitbreiden door 7e of zelfs 9e noten toe te voegen aan je basisakkoorddraden om wat meer diepte toe te voegen. Je kunt ook gecompliceerdere akkoordenschema's maken die niet steeds hetzelfde aantal akkoorden bevatten.

Probeer verschillende akkoorden te gebruiken tijdens verschillende delen van je nummer. Voeg een extra akkoord toe of hang langer aan een akkoord voor delen waar je muziek extra nadruk nodig heeft. Nu je de basis begrijpt, kun je experimenteren met toegevoegde noten om je akkoordenschema's echt te laten schitteren.

Veel voorkomende mineurakkoordverbindingen die je moet kennen

Je kunt een akkoordenschema gebruiken of gewoon experimenteren om mineur akkoordenschema's te maken. Met dat in gedachten zijn hier enkele populaire akkoordenschema's die steeds weer terugkomen in mineurliedjes.

i-iv-v

Deze klassieke progressie zie je in veel liedjes, waaronder "Ain't No Sunshine" van Bill Withers:

Het nummer staat in de natuurlijke A mineur toonsoort. Het begint op een A mineur akkoord en gaat dan naar E mineur en D mineur. Deze progressie creëert een gevoel van resolutie en spanning, waardoor het een mysterieuze, meeslepende uitstraling krijgt.

i-VI- VII

Dit populaire akkoordenschema combineert majeur- en mineurakkoorden tot een meeslepende progressie. Het komt overal in de popmuziek voor, maar je kunt het horen in Gotye's "Somebody That I Used To Know" met Am, F en G.

i- iv-i-VI-V7-i

Dit is de klassieke mineur progressie die geassocieerd wordt met 12-bar blues. Een goed voorbeeld van een modern nummer met 12-bar blues is te vinden in "Ball and Biscuit" van The White Stripes:

i-iv-V7-i

Deze progressie vervangt het klassieke mineur vijf akkoord door een majeur V7 akkoord voor een jazzier, complexer gevoel. Je kunt dit akkoordenschema horen in de klassieker "No Scrubs" van TLC:

Deze jam neemt ook het 4 akkoord en voegt er een 7e aan toe. De progressie gaat van D mineur, naar A mineur septiem, naar E majeur septiem, om weer terug te keren naar D mineur.

i-v-VI

Deze progressie lijkt erg op de eerste mineur akkoordprogressie, maar de v vi volgorde is omgewisseld. Met deze drie akkoorden kun je een grote verscheidenheid aan liedjes maken. Hier is een video waarin een paar liedjes worden gedemonstreerd die je met deze mineurakkoorden op de gitaar kunt spelen.

i-VII-VI-VII-i

Deze progressie en variaties daarop met vervangende akkoorden komen vrij vaak voor in populaire muziek. Je kunt het direct horen in "21 Guns" van Green Day:

i-iv-VI-v

Hier is nog een mineur akkoordprogressie variatie die speelt op de drie prominente mineur tonica, dominant en subdominant akkoorden. Je kunt dit akkoordenschema horen in "Fever" van The Black Keys:

Zoals je kunt zien, zijn de akkoordenschema's opgebouwd uit majeurakkoorden en de meeste mineurakkoordenschema's uit variaties van de i, iv en v. Dit wil niet zeggen dat je niet kunt experimenteren met stijlen buiten de gebruikelijke akkoordenschema's, maar als je vastloopt, zijn deze akkoorden een uitstekende plek om te beginnen.

Hopelijk maakt deze gids het makkelijker voor je om je eigen mineur akkoordenschema's te maken voor je muziek. Het goede nieuws is dat akkoorden universeel zijn, dus of je nu gitaar of piano speelt, of gewoon een mineur achtergrondtrack voor je stem zoekt, alle mineurakkoorden klinken hetzelfde.

Experimenteer gerust met je eigen combinaties van akkoordenschema's, zelfs als dat betekent dat je buiten de populairste akkoordenschema's moet spelen. Je kunt je vaardigheden ook testen met andere majeur akkoordenschema's of mixen en matchen om complexere soundscapes te creëren.

Veel plezier met het gebruik van mineurakkoordprogressies om je muziek te maken!

Akkoordenschema's in mineur: De ultieme gids (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5821

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.